Sistemul Digestiv
Sistemul digestiv reprezintă ansamblul de organe ce realizează digestia și absorbția alimentelor ingerate precum și evacuarea reziduurilor. Practic, digestia este călătoria prin corpul nostru a alimentelor pe care le ingerăm. Tubul digestiv are o lungime de aproximativ 9 metri între cavitatea bucală și rect.
Cum se face digestia?
Dupa
ce mestecăm, mancarea trece prin esofag și ajunge în stomac unde
este amestecată cu sucul gastric și marunțită.
Acest amestec
asemănător unui compost este deplin digerat în intestinul subțire.
Aici are loc absorbția nutrienților, care sunt transferați în
sânge. Călătoria alimentelor prin tractul digestiv este facilitată
de peristaltism – procesul de contracție musculară care le mișcă pe întregul
traseu.
Ceea
ce nu poate fi digerat trece în intestinul gros, denumit și colon, unde
stă suficient de mult pentru a fermenta și intra în putrefacție.
Aici intră în scenă vedeta sistemului digestiv, microbiomul, mai
cunoscut ca (micro)flora
intestinală.
Exista microbi buni?
Microbiomul
este alcătuit din comunitățile de bacterii, virusuri și fungi
(ciuperci) pe care le găzduieste corpul uman, cu preponderență in
tractul digestiv și mai ales în colon. Doar în ultimii ani, după
dezvoltarea tehnologiilor de secvențiere a genomului, au putut
oamenii de știință să descopere marea complexitate a acestor
microbi care ne fac atâta bine.
Acum se știe că microbiomul e
alcătuit din aproximativ 100 de trilioane de microbi (1 trilion =
1000 miliarde) reprezentând peste 35.000 de specii diferite.
Aceste
microorganisme
care populează intestinul produc enzime care descompun anumite
componente ale hranei, de exemplu celuloza vegetală, pe care
enzimele umane n-o pot digera și se hrănesc cu fibrele nedigerate
și, nu în ultimul rând, furnizează nutrienți care pot fi
absorbiți în organism.
Tot
flora intestinală produce vitaminele B si K și joacă un rol major
în lupta cu agenții patogeni – adică microbii “răi” care ne
pot produce boli. Este cea mai eficientă redută de apărare a
sistemului imunitar.
Practic
omul găzduieste o impresionantă comunitate vie cu care
conviețuiește în simbioză.
Ce se intampla când luăm antibiotice?
Antibioticele
distrug bacteriile patogene, aducătoare de boală. În același
timp, însă, distrug și componentele normale și benefice ale
florei perturbând astfel delicatul echilibru microbian. Studiile
demonstrează că antibioticele reduc diversitatea bacteriană cu 25%
dupa doar o săptămână de tratament, iar aceste modificări
persistă timp de 2 ani. Așa apar și bacteriile rezistente la
acțiunea antibioticelor.
Consecințele
consumului de antibiotice pot fi uluitor de variate și întotdeauna
ne mirăm cum au apărut:

De ce hebe?
Aici
se vede importanța sutelor de componente ale produsului hebe ,
mixul de beneficii generat de combinația de cătină și miere de
salcâm obținută prin tehnologia inovativă de bioactivare
fermentative.
Vitaminele,
proteinele, mineralele, enzimele și ceilalti constituenti din hebe previn, corecteaza, trateaza sau vindeca dezechilibrele digestive
si, deci, diminueaza sau anuleaza in timp consecintele enumerate mai
sus. hebe s-a dovedit eficient chiar si in constipatii foarte severe si care
persistau de peste 10 ani. In cazul simptomelor de tip colon iritabil
este eficient chiar si in cazurile grave. Pacientii trebuie sa
consume zilnic trei lingurite de hebe(30
de grame). Beneficiile asupra sistemului digestiv se vor observa din
prima lună de utilizare, dar trebuie consumat mai multe luni pentru
a stabiliza aceste beneficii.
De
ce hebe? Pentru că starea de bine a omului e dată de sănătatea florei
sale intestinale.



