Cătina

Ce este?

Un arbust fructifer originar din Asia Centrală și care s-a răspândit ulterior în Europa de Est și de Nord. Este o plantă excepțional de rezistentă la temperaturi foarte joase (- 43 grade Celsius) și în condiții de vânt puternic specific altitudinilor înalte. Cătina s-a acomodat astfel în Mongolia, Tibet, Siberia, Peninsula Scandinavă, Ucraina și alte țări din nord-estul Europei.

În România s-a adaptat foarte bine în zonele subcarpatice însorite din Moldova și Muntenia, în bazinul râului Buzău și, pe alocuri, în zonele litorale unde solul este nisipos. Arbuștii ating  înălțimi de 4-5 metri și au rădăcini foarte ramificate care pot pătrunde în sol până la o adâncime de 3 metri. Din acest motiv, în multe țări se plantează cătina pentru combaterea eroziunii solului. În China există plantații de cătină pe o suprafață ce depășește 500.000 de hectare. În SUA, Canada, Germania este de asemenea o plantă de cultură. În condiții naturale cătina se dezvoltă în tufișuri care formează crânguri de mare întindere.

De când se folosește cătina în scop terapeutic?

Capacitatea aproape miraculoasă a cătinei de a preveni și vindeca o gamă largă de afecțiuni a fost sesizată din timpuri străvechi. Grecii antici și, ulterior cuceritorii lor romanii, au remarcat efectele antiimbătrânire ale cătinei. În secolul IV idH, Teofrast, părintele botanicii, a menționat cătina pentru multiplele sale calități curative.

Fructul este celebrat și în Legendele Olimpului: Pegas - calul înaripat – se hrănea tocmai cu cătina și asta îl ajuta să zboare!

În secolul I dH, Dioscorides, chirurg în armata împaratului Nero și botanist ilustru, care a lasat un tratat în cinci volume, De Materia Medica – precursoarea farmacopeilor moderne – recomandă cătina pentru creșterea masei musculare și întărirea firului de păr.

Primul document scris care se referă la cătină este Tratatul clasic de medicină tibetană, datând din sec VII dH. Cătina era prescrisă pentru uzul șerpașilor care urcau la altitudini amețitoare și a fost supranumita “Fructul sfânt din Himalaya”. Medicina tradițională tibetană se bazează pe principiul conform căruia boala este un dezechilibru iar știinta urmărește redobândirea echilibrului interior al corpului și minții cu ajutorul unor plante atent selecționate. Există multe mențiuni ale tratamentelor pe bază de cătină în vechea Indie. În China imperială beneficiile erau considerate similare cu cele furnizate de cunoscutul fruct goji. În Tratatul de medicină tradițională apărut în 4 volume în timpul Dinastiei Tang (618 – 907 dH) cătina era prescrisă pentru tratarea bolilor tubului digestiv, dar și pentru întinerirea pielii și mai ales ca cicatrizant. Cosmonauții sovietici primeau cătina pentru a se proteja de radiațiile cosmice. De altfel în Rusia este supranumită “ananas siberian”.

În România fructul este studiat de cercetători de 30 de ani și periodic apar noi rapoarte care confirmă efectele cvasi-miraculoase ale cătinei. Savanți reputați au descoperit că în România cătina are un conținut chimic excepțional fiind, după toate datele analizate până acum, cel mai bogat din lume.

Ce conține cătina?

Vitamine, minerale, 190 de compuși nutritivi

Vitamina C: de 2 ori mai mult decât măceșele, de 10 ori mai mult decât citricele, având o concentrație de 2500 mg/100g fiind astfel esențială în intărirea imunității

Vitamina A: provenind din conținutul bogat de beta-caroten, într-o concentrație mai mare decât în morcovi!. Carotenul este eficient în tratarea bolilor de ochi și menținerea acuității vederii

Complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, B12 colină, inositol)

Vitaminele E, K, P şi F

Celuloză – ideală în facilitarea tranzitului intestinal

Microelemente precum: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu

Acizi grași Omega, inclusiv Omega 7 care are o acțiune remarcabilă în prevenirea ulcerului și vindecarea problemelor digestive. Prin concentrația mare în care se găsește în cătina, Omega 7 este esențială în menținerea sănătății unghiilor, părului, pielii. Cătina este cea mai bogată sursă vegetală de Omega 7 din lume

Uleiuri complexe din care se obţine uleiul de cătină, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonină, aminoacizi, fitosteroli şi enzime.